Ønskedrømmen, socialisering/miljøtræning

Inden du anskaffer dig en hundehvalp

Amanda med Minnie på 6 uger

Det er rigtig vigtigt, at man afsætter tid til at lægge nogle kræfter i at opbygge en behagelig adfærd hos hunden mens den er hvalp, for en velafbalanceret hund har man glæde af de næste mange år. Ønskedrømmen af en selskabshund er vel

  • En glad hund, der kommer når man kalder
  • En hund, der tager positivt imod gæster
  • En hund, der med glæde samarbejder med sin ejer
  • En hund, der ikke ødelægger noget
  • En hund, der ikke gør unødigt
  • En hund, der kan forstå og læse andre hundes signaler
  • Alt i alt en udadvendt hund, der kan følge med overalt uden problemer
  • En sød selskabshund, som knytter tætte bånd til sin familie. Se evt Racevalg

Positiv adfærdstræning

Styrkelse af positiv adfærd er den mest effektive måde at opdrage en lille hvalp. I al sin enkelthed går det ud på, at rose hvalpen i al den adfærd man ønsker i den voksne hund, samtidig med, at man ignorerer eller forhindrer uønsket adfærd.F.eks. er der ingen grund til at komme op at slås med en lille hvalp om hvorvidt sko lugter og smager godt, for de er helt og aldeles uimodståelige. Fjern skoene og sæt dem hvor de ikke kan nås, så hvalpen aldrig har muligheden for at opbygge den dårlige vane det er, at bide i sko. Der er lidt information om den første tid med hvalpen under Hvalpestart.

Hvalpekursus

Jeg anbefaler, at man tilmelder sig et hvalpekursus, men undersøg markedet i dit område, for det skal være nogle dygtige instruktører med fokus på styrkelsen af positivt adfærd. Et hvalpekursus understøtter samarbejdet hund og ejer imellem, og samtidigt styrker det hvalpens sociale kompetencer og forståelse for, at hunde kommer i mange udgaver og sender meget forskellige signaler.

Prægning og socialisering af den lille hvalp er grundstenene til dens adfærdsmønster resten af livet. Hvalpekøber har et stort ansvar for, at bygge oven på det fundament der er lagt af opdrætter, se Sådan gør vi for oplysninger om, hvilket fundament der skal bygges oven på. I dette værdifulde arbejde, er det af stor betydning, at prioritere hvalpetræning.

Socialisering

1. Gåtur 6 uger A-kuld Bichon Havanais 2013

Socialiseringsperioden starter ved 3 ugers alderen. Hos tamhunde er alderen 8-16 uger den periode, hvor hvalpen knytter det tætte bånd til sin familie, og det er vigtigt at afsætte meget tid til bare at hygge sig sammen. Det er også utrolig vigtigt for hvalpens udvikling på dette udviklingstrin, at den kommer ud og oplever den verden den skal være en del af resten af sit liv. Oplev, oplev, oplev...

  • Forskellige udseende af børn og voksne mennesker
  • Forskellige miljøer og deres lyde (skov, vej, by)
  • Forskellige færdigheder som kørsel i bil, stryge pelsen med børste, lege, afslapning og hvalpetræning.

Lidt nye oplevelser hver dag tilpasset hvalpens udvikling. Se Miljøtræning længere nede på siden, samt de forskellige udviklingstrin under Sådan gør vi 

Når det så er sagt, så vil jeg lige understrege vigtigheden af, at hvalpen de første 16 uger ingen negative oplevelser må få, da dette kan præge hvalpen negativt resten af livet. Små hvalpe skal ikke lege eller hilse på store eller voldsomme hunde, med mindre man er absolut sikker på en positiv oplevelse. Det er vigtigt at vedligeholde tilliden til, at ejer er der for hunden, og at hvalpen kan stole på hjælp i vanskelige situationer. Her tænkes på at bremse leg, hvor hvalpen konsekvent er den underdanige (konsekvent ligger nederst i slåskampen), da dette på sigt kan påvirke hunden psyke i det voksne liv. Leg skal være en positiv oplevelse, og det er ikke alle hunde man nødvendigvis behøver at hilse på. Mine instinktfaste tæver går imellem hvalpe der er for hårde ved hinanden.

Leg med gode hvalpevenlige voksne hunde, kan være meget udviklende for hvalpens forståelse af Hundesprog, eller andre hvalpe der giver plads til selskabshundens mere blide temperament og tilgang til leg, samt leg med jævnbyrdige legekammerater en fantastisk oplevelse.

Selskabshundene foretrækker normalt tagfat lege, hvor nogle racer er mere til lidt voldsommere brydelege. Samtidigt er leg i mindre grupper af hunde klart at foretrække, da hvalpen her har nemmere ved at overskue situationen, uden pludselig at føle sig klemt eller trængt op i en krog. Jeg er på ingen måde enig i nogle hundefolks holdning til, at sætte hvalpen ind i en stor gruppe af fremmede hvalpe, og så lade den "lære" at klare sig selv. Har mødt flere hunde der efter den behandling i deres voksne liv ikke kan komme i nærheden af andre hunde, da deres tillid til hunderacen har lidt et alvorlig knæk. Meget besøgte hundeskove kan ligeledes være en voldsom oplevelse for en lille hvalp,- med en masse store hunde, som deres ejer ikke nødvendigvis har kontrol over.

Miljøtræning

Bøg's Canis Alvin på 9 uger

Hvalpe må meget gerne opleve mange forskellige indtryk, og ting der skal bruges i det voksne liv er nemmest at indarbejde hos den lille hvalp. Man starter selvfølgelig forsigtigt i små doser som er tilpasset den lille hvalp.

  • Alene hjemme træning
  • Renlighed
  • Lydigheds-samarbejde
  • Pelspleje
  • Tandbørstning
  • Kørsel i bil, tog mm
  • Forskellige omgivelser som skov, strand, gågade, trafik
  • Hundesprog og forståelse af andre hunde
  • Prægning på mennesker i alle afskygninger som børn og voksne med forskellig udseende
  • Afslapning, den lille hvalp sover meget, og det er vigtigt at den får ro til at slappe af

En god start på hvalpens nye liv i den nye familie se Hvalpestart

Psykisk 1. hjælp

Bøg's Canis Adora på 7 uger i leg med den utrolig hvalpe venlige Puma.

Hvis uheldet er ude, og hunden har fået en ubehagelig oplevelse, så er det vigtigt ikke at styrke hunden i, at det var ekstremt ubehageligt.

Snak roligt med hunden og bliv gerne på stedet til hunden er faldet til ro, så man ikke flygter fra den ubehagelige oplevelse (med mindre den akut skal til dyrlæge). Hvis ejer er rolig, er det betydelig nemmere for hunden at håndtere den ubehagelige oplevelse, både på kort og lang sigt. Overvej om der skal laves tiltag der kan modarbejde den ubehagelige oplevelse. Hvis hunden f.eks. er blevet overfladisk bidt eller blevet bange for en anden hund, så kunne det være en god idé, at lave en legeaftale samme dag, med en god kendt legekammerat, inden den ubehagelige oplevelse lagres for dybt i hukommelsen. Der skal rigtig mange positive oplevelser til, for at modvirke en enkelt ubehagelig oplevelse. Så sæt fokus på dette i de følgende uger.

Selskabshunde med pels

Leg med Bøg's Canis Ariel på 11 uger

For at hunden skal fremstå velsoigneret, og uden for hunden ubehagelige knuder nede i pelsen, så kræver det pelspleje. Selv om man kan mindske arbejdet ved at holde sin hund i hvalpeklip, så vil den stadigvæk kræve lidt børstearbejde. Se afsnittet omkring Pelspleje

| Svar

Nyeste kommentarer

09.08 | 19:06

Hej Katrine. Fantastisk hjemmeside med alle de bedste tips og gode råd, man som nyslåede havaneserejer har brug for. Tak.

23.03 | 20:04

Hej
Vi er en famile på 4, hviraf de to unge er hhv. 15 og 19 år.
Vi har længe ønsket en Bichon Havansise hund, så vi vilspørge om du venter hvalpe iår?

18.03 | 19:46

Hej Anders ‘
Hunde 🐶
Vande

25.09 | 09:22

Tak for god inspiration til mine overvejelser ang. valg af hunderace. Må jeg spørge ind til, om der er forskel på, hvor meget pelspleje hver race kræver? Anette