Hvalpens prægning og socialisering

Vores erfaring

Minnie 5 uger gammel hos opdrætter (brun th)

Det var en fantastisk oplevelse at få vores første hvalp, og det gik hurtigt op for os hvilket betydningsfuldt arbejde, der var lagt i den lille hvalp, vi fik med hjem. Denne gode oplevelse ønsker vi at videreføre til vores hvalpekøbere.

Minnie er købt hos et par efterlønnere, som bare skulle have et enkelt kuld hvalpe. Hvalpene boede i dagligstuen, og var i menneskehænder fra det øjeblik de kom til verden. Ydermere var Minnies mor Moddy en helt fantastisk hundemor, som på en rolig og afslappet måde tog sig kærligt af sine hvalpe. Dette gav nogle utrolig tillidsfulde og nysgerrige hvalpe, som havde en høj grad af prægning på både hunde og mennesker.

Prægning og socialisering af den lille hvalp er grundstenene til dens adfærdsmønster resten af livet, så man kan ikke overvurdere betydningen af en god begyndelse hos opdrætter. Efterfølgende har hvalpekøber et stort ansvar for at bygge oven på dette fundament (se Ønskedrømmen ).

Ved køb af Aura brugte vi tid på at finde den rigtige opdrætter, der kunne leve op til vores store forventninger. Forventninger til flotte og sunde hunde, men vigtigst af alt en opdrætter med den rigtige indstilling til den vigtige socialisering af hvalpene. Igen var det en fantastisk oplevelse, og Aura kom fra en fantastisk sød og kærlig hundemor Fiona, en fantastisk køn hundefar Vincent, og hvalpene voksede op i en børnefamilie, som havde nusset og kælet for de små hvalpe lige fra starten af.…

Fantastiske hundemødres temperament opbygges dels af avl, men også af prægningen i deres egen opvækst. Jeg er ikke i tvivl om, at mine hunde vil være fantastiske forældre og deres temperament er bestemt vær at avle på. (Hvalpens udviklingstrin findes længere nede på siden).

Sådan gør vi hos os

Aura 7 uger med søskende hos opdrætter
 • Vores hvalpe opvokser i en central del af huset
 • Hvalpene vil blive præget på både børn og voksne, - vi vil jo slet ikke være i stand til at lade dem være
 • Vores andre hunde vil agere legetanter, så hvalpene bliver præget og socialiseret på forskellige hunde
 • Hvalpene vil være vænnet til alle dagligdagsting, som støvsugere, røremaskine, køkkenlyde, radio, TV, græsplæne m.m.
 • Hvalpene vil blive udfordret med forskelligt legetøj, forskellige underlag, forskellige lugte og smage. Se forskellige mennesker og møde hvalpevenlige hunde. 
 • Hvalpene vil blive tilvænnet til børster og bad
 • Hvalpene vil starte på den begyndende tissetræning
 • Hvalpene vil være startet på den begyndende hvalpetræning med kontaktøvelser
 • Hvalpene vil være trænet i at køre bil, så det bliver en god start på deres nye liv når de tager herfra
 • Hvalpemoderen skal have ro til at tage sig af hvalpene de første 2-3 uger, hvor hvalpene skal omstille sig til livet udenfor, så her modtager vi nødigt besøg af andet end familie. I denne alder sover eller spiser hvalpene det meste af tiden, mens hundemor sørger for at de er rene og varme. Når de er 10-12 dage gamle åbner hvalpene øjnene.
 • Når hvalpene er 3-4 uger begynder vi langsomt at modtage besøg af hvalpekøbere, hvalpene er her begyndt at kunne hører og hvalpenes spæde leg starter langsomt. De begynder at smage andet end mælk, udforsker de nære omgivelser, men sover stadig en stor del af tiden.
 • Fra hvalpene er 5-6 uger begynder vi at holde besøgsdage om søndagen kl. 11 og kl. 16. Hvalpene begynder her at være mere og mere aktive, og skal have mere plads at boltre sig på. De er i en rivende udvikling, og skal opleve verden. Jeg starter langsomt den spæde hvalpetræning op, og etablere interesse for godbidder.
 • Hundemor og legetanterne begynder ved 7-8 ugers alderen, at være meget aktiv sammen med hvalpene, hvorved hundesprog og andre færdigheder er i en rivende udvikling, og ved stueopdræt er der tæt social kontakt til mennesker. Som socialisering tager vi på turer ud af huset.
 • Når hvalpene er 9 uger er de klar til at flytte, de er nu så selvstændige, at en flytning foregår forholdsvis gnidningsfrit. De første nætter, fodring af hvalpen, alene hjemme, tandskifte med mere er beskrevet under Hvalpestart
 • I socialiseringsperioden frem til 16 ugers alder skal hvalpen ud og opleve verden, se Ønskedrømmen
 • Jeg anbefaler hvalpekursus. Hvalpene er i den unge alder ekstremt læringsvillige, og jeg anbefaler at man fortsætter hvalpetræningen, som er startet hos opdrætter, og starter på et hvalpehold en uges tid efter hvalpen er flyttet ind. Jeg opretter et hvalpekursus der er forbeholdt hvalpekøbere, her får man som hvalpekøber 30% rabat. Se min baggrund som instruktør B.C. Hundetræning 

Der er nogle videoklip og billeder af vores Bichon Havanais hvalpe i 2013. De giver et meget fint indblik i hvalpenes opvækst i vores hjem. Video A-kuld 2013 og Billeder A-kuld 2013.

Hvalpens udvikling

Aura 3 måneder og i fuldt firspring. Det går stærkt med hvalpes udvikling.

1-3 leveuge - Overgangsperioden

Hvalpe fødes døve og blinde. Det er utrolig vigtigt, at tæven og hvalpene får ro de første par uger, så tæven får ro til at passe de små hvalpe.

Prægningen på både hunde og mennesker sker i denne periode.

Hvalpene berøres af kendte børn og voksne, og for ikke at stresse tæven unødigt modtager vi som opdrætter ikke besøg de første 2 uger.

3-16 Uge - Socialiseringsperiode

Oplevelser og erfaringer i denne periode får indflydelse på voksenlivet. Hvalpen skal være i nær kontakt med mennesker hver dag.

Hvalpen skal introduceres for forskellige typer af mennesker, forskellige objekter, berøring med forskellige underlag, lyde, lugte og smage.

Tilvænning til færdigheder man ønsker i den voksne hund, er vigtigt at grundlægge i denne periode.

Det er i denne periode hvalpen knytter bånd, og ved 8-12 ugers alderen er det derfor nemt at knytte bånd til en ny familie.

3-6 måneder - Hvalpeperiode

Motoriske færdigheder bliver mere avancerede. Hvalpen er meget lærevillig i denne periode.

6-10 måneder - Unghundeperioden

Kønsmodningen starter, og vi er "Teenager". Hav tålmodighed og forvent ikke de store fremskridt.

karen 16.10.2013 10:58

Hej igen
Håber du har tid til at kigge forbi på hvalpenes side på www.jagtlabrador.com Kommenter endelig siden. Karen

Karen 14.10.2013 11:21

Hej. Jeg vil gerne anvende noget af de gode ting du har skrevet om hvalpe. Jeg er ved at opbygge en hjemmeside om mine kommende hvalpe - www.jagtlabrador.com

| Svar

Nyeste kommentarer

09.08 | 19:06

Hej Katrine. Fantastisk hjemmeside med alle de bedste tips og gode råd, man som nyslåede havaneserejer har brug for. Tak.

23.03 | 20:04

Hej
Vi er en famile på 4, hviraf de to unge er hhv. 15 og 19 år.
Vi har længe ønsket en Bichon Havansise hund, så vi vilspørge om du venter hvalpe iår?

18.03 | 19:46

Hej Anders ‘
Hunde 🐶
Vande

25.09 | 09:22

Tak for god inspiration til mine overvejelser ang. valg af hunderace. Må jeg spørge ind til, om der er forskel på, hvor meget pelspleje hver race kræver? Anette