Egen erfaring med angst

Unghund og angst efter overfald

Chewie 10 måneder

Søde lille glade og legesyge Chewie, med en kæmpe angstproblematik og min største praktiske lærermester. Hvor kan et overfald ændre alt fra det ene øjeblik til det andet. Et overfald i juni ud af det blå på Aura og dig, hvor Aura rystede af skræk og du gøede som besat, mens hundens ejer stormede ud og voldsomt skældte sin hund ud. Den modne Aura på 6 år blev langsomt bedre efter overfaldet, men din 8 måneders hjerne gik totalt ned, og alt hvad der nærmede sig på 50 meters afstand gik du fuldstændigt amok over og ville angribe, - uden øje for om det eventuelt var et rart menneske vi kendte. Havde du været en klienthund, så havde dine ejere fået at vide, at de skulle regne med et utrolig stort arbejde, at du kunne bedres, men at du nok aldrig blev normalfungerende. Hvor var du heldig at bo hos mig, for vores naive hjerter har andre planer.

Tænk engang, at vi i dag mødte en venlig stor hund og ejer på gåturen, som vi slog følgeskab med og gik en lang tur, hvor kan man nå langt på 7 måneder. Vi to har vitterligt haft god brug for al min teoretiske viden om adfærd. Små skridt, små skridt op af en meget lang læringstrappe.

Alle små succeser er blevet fejret undervejs de sidste 7 måneder, så som da vi langsomt gik fra at kigge på hunde som trænede på 30 meters afstand til, at være nede på ti meter, at håndtere en cyklist der kom forbi på kun 10 meters afstand var en kæmpe succes, at gå turer i rolige områder med hundevenner en befrielse for presset. Små skridt, små skridt… ikke fremskridt hver dag, for så meget magtede du slet ikke, og vi gik tur midt i middagsheden eller sent om aftenen, for at møde færrest mulige, men langsomt kom der fremskridt.. over tid. I oktober var vi nået så langt, at den næste store udfordring blev, at se på 2 hunde der trænede indendørs Nose Work i den anden ende af en hal. Amanda hjalp dig med stor indlevelse for dine behov, mens jeg underviste de to hunde, og langsomt over tid deltog I aktivt i mere og mere af træningen. Den sidste træningsgang inden jul deltog du faktisk som gæstehund på mit hvalpehold for små hunde, som den mest harmoniske og imødekommende hanhund deltog du i leg. Der var en kæmpe succes, og jeg var stolt som en pave.

Vi går stadigvæk tur på steder, hvor vi altid kan flygte til en behagelig afstand. Vi arbejder på at ændre din følelse når hunde eller mennesker nærmer sig, og for hver dag går det langsomt fremad. Jeg har fået en masse erfaring og måske endnu mere tålmodighed end jeg havde i forvejen.

Her to år efter tages der stadigvæk specielle hensyn, men Chewie er som altid en velfungerende, glad og legesyg hund i hjemlige omgivelser. Når vi er ude hjælper jeg til hver en tid Chewie bedst muligt ud af vanskelige situationer, og vi går tur steder hvor vi nemt kan øge afstand. Vi er nået ekstremt langt på baggrund af min store teoretiske viden, og jeg vil altid anbefale professionel hjælp, hvis ens hund har haft en ekstrem dårlig opevelse. 

Her er beskrivelsen af en fantastisk dag: Ølby gågade indtaget med storm, Chewie har besejret den! Høje af godbidder og lidt Kalm indtog vi først dyrehospitalet uden at skræmme personalet fra vid og sans. To små sølle bjef af en hund var alt det blev til, og selv dyrlægen med den grimme nål som bed, hende havde vi hurtigt tilgivet. Alt på gågaden var spændende: cykler, rollatorer, indkøbsvogne, gamle, børn... alt blev hurtigt hilst på, dog havde vi ikke tid til nærmere dialog, for der var så meget spændende. Det eneste der krævede godbidder var hunde som nærmede sig, men ikke mere end at Chewie var ret afslappet, hvorefter vi gik en stor bue uden om. Adfærdshunden Chewie her to år efter overfald, hvor er jeg stolt af dig, jeg var høj af lykkefølelse hele vejen hjem.

En hund med problematisk adfærd bliver måske aldrig helt normalfungerende, men måske kan den med de rette redskaber hjælpes til at få et meget bedre liv. Den mest effektive træning fås når stressniveauet holdes nede, selvtilliden bygges op, og træningen tilrettelægges og tilpasses den enkelte hund. Jeg er uddannet adfærdsrådgiver og tager sager ind til en fornuftig pris.

Alternativt anbefales adfærdsrådgivere fra www.sea-hund.dk 

| Svar

Nyeste kommentarer

09.08 | 19:06

Hej Katrine. Fantastisk hjemmeside med alle de bedste tips og gode råd, man som nyslåede havaneserejer har brug for. Tak.

23.03 | 20:04

Hej
Vi er en famile på 4, hviraf de to unge er hhv. 15 og 19 år.
Vi har længe ønsket en Bichon Havansise hund, så vi vilspørge om du venter hvalpe iår?

18.03 | 19:46

Hej Anders ‘
Hunde 🐶
Vande

25.09 | 09:22

Tak for god inspiration til mine overvejelser ang. valg af hunderace. Må jeg spørge ind til, om der er forskel på, hvor meget pelspleje hver race kræver? Anette