Procedure for pelspleje

Pelskvalitet

Aura 7 måneder

Pels kan være meget forskellig i tykkelse og hvor fine eller stive de enkelte hår er, og man må derfor tilpasse pelsplejen til hunden. Nogle havanesere har lidt underuld, hvilket ikke er tilfældet for Coton. Det er vigtigt, at bruge fleksible og skånsomme redskaber til en fin pels, mens en mere stiv pels er knap så sart.

Jeg har fundet mange gode råd i bogen Pelspleje og pasning af Coton De Tulear, af Helle Sydendal og Brigitte Jespersen, men redskaberne, jeg anbefaler, er tilpasset, så de også kan bruges til en havaneser med en fin pelskvalitet.

Hvalpepels 0-6 måneder

Det er vigtigt, at hunden lærer at blive børstet, og indarbejde, at det er en hyggestund.

Hvalp/unghund 6-24 måneder

Periodevis filtrer pelsen meget nemt, og det er vigtigt at være ekstra omhyggeligt i disse perioder. I starten vil man kunne klare sig med en Chris Christensens lille nylon/svinehårsbørste og Chris Christens lille Fusion børsten, samt en lille karte til hoved.

Der vil være perioder, hvor pelsen kræver en daglig gennembørstning. Se Problematisk Pelsskifte længere nede på siden.

Voksenpels i 2 års alderen

Voksenpelsen er betydelig nemmere og tager væsentlig mindre tid at holde. Min voksne hund børstes et par gange om ugen med den skånsomme Chris Christensen nylon/svinehårsbørste. Hvis jeg kan se, at jeg ikke kommer helt i bund, må jeg mere grundig til værks med børster med pigge, f.eks. Chris Christensens lille Fusion børste.

Der findes gode råd om problematisk pelsskifte, filtknuder, trim og klip længere nede på siden 🙃 Lopper, rød pels mm behandles under Husråd

Skematisk - børstning af pels

En velplejet Minnie
  1. Gå systematisk frem et område af gangen, det er vigtigt at det ikke kun er overfladen, husk gennemredningsspray. 
  2. Hvis det er nødvendigt, så børst med pigbørste. (Dette er en hård behandling for en fin pelskvalitet) Børst først spidserne og bevæg ind mod bunden.
  3. Filtknuder sprays med filtknuser og løsnes forsigtigt med fingrene, hvorefter der børstes fra spidsere og ind mod bunden. Alternativt benyttes smør kam (Se længere nede på siden for detaljer).
  4. Børst med  nylon/svinehårsbørste for at fjerne løse hår og mindre ugler (det er ofte løse hår, der danner filt nede i bunden af pelsen).
  5. Red med rullekam eller bredtakket Smør Kam, hvis de glider nemt igennem pelsen, så er forarbejdet er gjort grundigt.
  6. Giv hunden en godbid.

I en velholdt pels benyttes punkt 2 og 3 sjældent, og det er en variation af punkt 4 og 5 som benyttes systematisk et område af gangen. Husk gennemredningsspray!

Gennemredningsspray

Det er en fordel at benytte en gennemredningsspray, for at hindre statisk elektricitet og skåne pelsen. Hår er mere fleksibele og kan tåle mere, hvis de er let fugtet. En Gennemredningsspray fremstilles nemt ved at opløse lidt balsam i vand (gerne Iv San Bernard PEK Conditioner i blandingsforholdet 1:20). Jeg sprayer ganske let, for at holde styr på de fine hår. Bemærk, at en gennemvåd pels nemt laver nye knuder.

Alternativt kan få dråber IV San Barnard palmeolie lunes i hånden og fordeles i pelsen, hvis spidserne er meget tørre.

Vask

Nyvasket Minnie

Vask i mild hundeshampoo og god balsam (se Pelspleje produkter). En nem pels kan vaskes hver anden måned, mens en vanskelig pels i pelsskifte, eller en udstillingspels, kan kræve vask og føntørring hver 14. dag. Man må tilpasse til hundens behov. Det er en fordel, hvis hunden ikke har filtplader i pelsen inden vask, mens lettere filt med fordel kan udredes fra en fugtig og ren pels. Jeg benytter extra balsam på ben og mave, let udredning med Wet Brush af Coton og Mason Pearson nylon af Havanais (se Redskaber), og en kraftig hårtørrer eller Blower (middel varme) til føntørring. Her udnyttes luftstrømmem til hjælp for gennemredningen. Bemærk, at hundeshampoo og balsam er tilpasset hundens hud.

Skematisk Vask: 
(mængder passer til Iv San Barnard serie Merla Verde,- til langhåret pelsracer)

  • Shampoo, ca. 50g fortyndes 1:5, tilsættes gerne et par dråber Sil plus, Shampoo masseres blidt ind nogle minutter, hvorefter der skylles grundigt
  • Conditioner ca. 50g, fortyndes 1:5, tilsæt evt. en teskefuld PEK-conditioner, masseres ind nogle minutter, hvorefter der skylles grundigt
  • Snude og øjenomgivelser vaskes i ”Puppy Don’t Cry” sæben. Denne renser skægget og under øjnene, og er skånsom for øjenomgivelserne. Skæg har herefter behov for lidt balsam.

Håndklæde omkring i 5-10min, for at få det meste fugt ud af pelsen. Tør med hårtørrens lunken luft, og udnyt luftstrømmen til at rede pelsen samtidig. Det er vigtigt, at pelsen tørres helt i bund, da en våd eller fugtig pels danner knuder.

Se envidere Problematisk Pelsskifte og Filtknuder længere nede, for detaljer omkring håndtering af filt områder.

Poter

Pelsen imellem trædepudder holdes kort, man kan med fordel også holde lidt kort på bagsiden af poten (ca. 0.5 cm i en trekant op af benet), så ser man de flotte trædepudder bagfra når hunden går, og samtidig undgår man nogle af de små knuder, som tit opstår her. Bemærk, at nyvasket eller våd pels er en anelse længere en tør pels. Jeg klipper det inderste lag først, så det yderste lag ikke bliver for kort. Herefter redes det yderste lag ned, og klippes langs bordkanten, mens jeg samtidig forsøger at sørge for at hunden står pænt lige, for ellers bliver det skævt. Se evt. flere billeder under Husråd "Udstilling af hvalp".

 

Problematisk pelsskifte eller udstillingspels

Løse hår redes ud af velplejet pels

Hvalpepelsens periodevise pelsskifte og en hund i udstillingspels kræver ekstra pleje, for ikke at ødelægge pelsen, eller opbygge uigennemtrængelige filterplader. Her vil jeg tilråde en gennemgående vask (mild shampoo og en god balsam), med en omhyggelig gennemredning og føntørring af hunden hver eller hver anden uge. Benyt en meget kraftig hårtørrer ved middel varme, og sørg for, at hunden bliver børstet og tørret helt i bund!

Man kan med fordel udrede pelsen med børsten hh Simonsen Wet Brush (alm. pelskvalitet), Mason Pearson Nylonpigge (fin pelskvalitet) eller en Smør Kam inden tørring. Under tørring benyttes svinehårsbørste samtidig med, at man udnytter luftstrømmen. Hvis man er omhyggelig med dette arbejde er pelsen væsentlig nemmere at holde i dagligdagen. Imellem disse gennemgående pelsplejedage, vil der være behov for pelspleje for at hindre filt, - husk at benytte balsam gennemredningsspray ved gennemredning af pelsen. Se endvidere gode råd under Pelspleje

Hvis det er planen at fortsætte med at holde hunden i lang pels, så er det bedst at investere i en professionel blower. Når du bruger en professionel blower kan du hurtigt tørre pelsen på hunden helt tør uden filter og krøller, man udnytter her den kraftige luftstrøm, middel varme, til at ”udrede” mindre partier af lette filtrer, hvilket letter det efterfølgende arbejde med børster betydeligt. For både hårtørrer og blower gælder, at de skal kunne indstilles i både hastighed og temperatur.

Underuld har mange Havanais lidt af, og der kan være tendens til at smide den periodevis. F.eks. kan tæver smide den 2-3 måneder efter løbetid, og en måneds tid frem. Hvis det er en velholdt pels, så kan man udrede pelsen med en smørkam, hvor meget underuld løsnes ved at rede inden fra huden og ud.

HUSK Essentielle fedtsyre: Vores pelsrige racer har behov for mere, end der tilsættes de fleste tørkost produkter. Dette kan gøres med planteolier eller specielfremstillet fiskeolier. Pt. Benytter jeg Essential Fatty Acids omega 3+6+9 eller OmniSense Omega 3+6+9, som er uden fiskeolier, men med alle de gode fedtsyrer.

Filtknuder

Efterladenskaber efter besøg af en lille Coton tæve, med ekstremt meget filt i bunden af pelsen. Hun havde så meget ubehageligt filt, som trak i huden ved bevægelse.

Kunsten er at sørge for, at der aldrig opstår områder i pelsen med store knuder, da det er yderst ubehageligt for hunden. Yderligere er det det halve arbejde at holde en velholdt pels, hvor der aldrig opstår knuder, hvilket er en væsentlig motivationsfaktor for at rede pelsen noget oftere. Det er vigtigt at sørge for, at man kommer helt i bund i pelsen, og det ikke bare er overfladen af pelsen man får børstet. Filtknuder opstår ofte af løse hår helt nede i bunden af pelsen ved hundens hud.

Filtknuderne gøres våde med balsamopløsning eller filtknuser, se (Pelspleje produkter), og forsigtigt trækkes filten fra hinanden med fingrene. Hvis det er en filtmåtte, kan man skånsomt sprætte den op inden fra og ud med potesaksen. Pas på, at det ikke gør ondt på hunden! Herefter børstes der startende med spidserne og langsomt bevæger man sig ude fra og ind. Hånden uden børste bruges til at skåne hundens hud ved skiftevis at holde igen i hårene og børste totter oven på hånden, så hunden skånes for ubehag. Til dette arbejde er Dogman Karda för katt fantastisk, men Chris Christensen Fusion børsten - pocket kan også forsigtigt bruges (Redskaber).

Hvis det ønskes at skåne pelsen mest muligt, f.eks. Udstillingspels, så er en smørkam vejen frem. Teknikken er forsigtig at sprætte knuden op i gennemfugtede pels, med spidsen af en smør kam, og herefter at rede løse hår ud. Det er meget effektivt, men her skal man være ekstrem varsom med ikke at skade hunden, og der skal holdes igen i pelsen inde ved huden.

Det er utrolig tidskrævende at rede en pels ud, hvor der er opstået områder med knuder… Den sidste udvej for en misvedligeholdt pels kan være total nedklipning, og starte forfra, hvilket kan være det mest skånsomme for hunden.

Børstekvalitet

Personligt har jeg brugt utrolig mange penge på dårlige børster, hvor piggene hurtigt begynder at glide ind i børsten eller falder helt af. Eller hvor de er så stive og ufleksible i gummimåtten, at det er yderst ubehageligt at blive børstet med. Nogle børster kan også skabe så meget elektricitet i pelsen, at det vanskeliggør arbejdet. Både min datter og jeg har langt hår, så alle de børster jeg anbefaler, er børster der også er afprøvet på os. Se Redskaber

Trim og Klip

Aura i hvalpeklip. 11 cm krop og 8 cm ben

Nogle vælger at klippe deres hund for at lette pelsarbejdet, men med mindre man klipper den helt ned, så vil pelsen kræve pleje. En nem pelslængde at holde er meget afhængig af hundens pelskvalitet. Jeg syntes personligt at en pelslængde på 5-6 cm er svær at holde, da det er vanskeligt at komme til med børster og kamme. Det er ikke nødvendigvis sådan, at en pelslængde på 25cm er sværere at holde, end en på 10 cm, det kommer helt an på pelsen og selvfølgelig hvor velplejet den er.

Mange vælger at maskintrimme deres hund f.eks. med Oister A5 maskine med afstandskam. Her kan opnås en bamseklip op til 4 cm, hoved og øre bør klippes i hånden.

Man kan også vælge at håndklippe sin hund med frisørsaks, her kan opnås lige den pelslængde man ønsker. Princippet er, at man følger vokse eller faldretningen af pelsen, så den ser naturlig ud. Nedenfor er skitseret en fremgangsmåde:

  • Skilning over ryg. Man starter med at klippe fra bagenden og bevæger sig gradvis opad hunden
  • Valg af klippelængde, skal pelsen være kortere eller er det kun de tørre og slidte spidser man ønsker at klippe
  • Et aflangt parti redes vinkelret ud fra pelsen med kam og klippes. Man skal forestille sig nogle aflange bånd, som går fra skilning og ned af hundens side. Man tager "båndene" i mindre bidder.
  • Det er samme princip med hoved og snude, hvor skilning ligger over næseryg. Hvis man reder pandehår bagud, så klippes toppen af hoved modsat resten af kroppen, mens siderne af hoved klippes magen til resten af kroppen (vinkling en anelse opad)
  • Der efterklippes til sidst, så det samlede look kommer til at se harmonisk ud. 
  • Under hage klippes ved at rede det lige ned med løftet hage og klippe skråt ned, så det er kortest ved snuden. Pels der har tendens til at komme ind i munden langs læbekanten kan med fordel klippes væk.

Anne Klysner 09.08.2022 19:06

Hej Katrine. Fantastisk hjemmeside med alle de bedste tips og gode råd, man som nyslåede havaneserejer har brug for. Tak.

| Svar

Nyeste kommentarer

09.08 | 19:06

Hej Katrine. Fantastisk hjemmeside med alle de bedste tips og gode råd, man som nyslåede havaneserejer har brug for. Tak.

23.03 | 20:04

Hej
Vi er en famile på 4, hviraf de to unge er hhv. 15 og 19 år.
Vi har længe ønsket en Bichon Havansise hund, så vi vilspørge om du venter hvalpe iår?

18.03 | 19:46

Hej Anders ‘
Hunde 🐶
Vande

25.09 | 09:22

Tak for god inspiration til mine overvejelser ang. valg af hunderace. Må jeg spørge ind til, om der er forskel på, hvor meget pelspleje hver race kræver? Anette