"Husråd" - ofte stillede spørgsmål

Jeg bliver spurgt om utrolig mange forskellige ting, og nedenfor er nogle af de årsager og løsningsforslag, jeg har om forskellige emner så som:

  • Rød pels, rødt skæg, røde poter og tåreflåd
  • Lopper og flåter
  • Kløe i hud, Hot Spot og tør pels
  • Parfumefri eller svagt parfumerede produkter
  • Behandlingsplan for genopretning af balance i hud og pels
  • Hvad skal jeg købe af børster
  • Udstilling af hvalpepels

Udstilling af hvalp

Udgangspunktet: Er en velholdt pels, hvor filt og knuder holdes nede. Se Procedure, og husk gode plejende produkter, god kost og essentielle fedtsyre. Negle og tænder skal selvfølgelig også være velholdte, så pas godt på tænderne. Ingen hårde koklove, men til gengæld gerne tandbørstning.

Træning: Det er en kunst at få hunden til at fremstå bedst muligt, og lysten til at vise sig frem på toppen af poterne, er ikke noget der nødvendigvis kommer af sig selv. Ringtræning er anbefalelsesværdigt, hvor man træner både at gå og stå korrekt, men også LP lydighed, hvor hunden lærer at elske at gå overskudsagtigt ved siden af ejer er rigtig godt. Håndtering på bord og tandvisning er også noget der med fordel bør trænes. Coton går med glad løftet hale, mens den står med hale nedad, Havanais har konstant halen båret over ryggen.

Ca. 10 dage før: Omhyggelig pelspleje med vask, føn m.m.  Hvis en hvid Coton pels har et svagt gulligt skær, så kan IV San Bernard Cristal Clean benyttes (udviklet til at fjerne oxideringer), og skæg kan evt. vaskes med IV San Bernard Diomonds Soap, må ikke komme i nærheden af øjne og husk efterfølgende balsam. Rødlige tendenser behandles i et andet punkt på denne side.

Poter: Pelsen imellem trædepudder holdes kort, man kan med fordel også holde lidt kort på bagsiden af poten (ca. 0.5 cm), så ser man de flotte trædepudder bagfra når hunden går.

Efter vask ca. 14 dage før udstilling klippes kanten i vandret linie, så man lige inden udstilling bare skal rette til. Det er en vanskelig opgave at gøre pænt, nemt at klippe for kort, og pelsen vokser ca. 0,4 mm om dagen. Bemærk, at nyvasket eller våd pels er en anelse længere en tør pels. Jeg klipper det inderste lag først, så det yderste lag ikke bliver for kort. Herefter redes det yderste lag ned, og klippes langs bordkanten, mens jeg samtidig forsøger at sørge for at hunden står pænt lige, for ellers bliver det skævt.

Vask dagen før: Vask og føn gerne om formiddagen, så hunden ikke er for træt på selve udstillingsdagen. Jeg går gerne en tur med hunden inden, for den skal forholde sig i ro en rum tid, mens pelsen forberedes til udstilling. Man kan vælge at vaske i den daglige shampoo, men personligt vasker jeg en gang med en tynd opløsning af den normale shampoo, og herefter vasker jeg en gang med shampoo fra IV San Bernard Teknik/prof serien se Pelspleje produkter. Hoved og skæg vasker jeg i IV San Bernard Poppy don't cry sæbe. Balsam enten den normale eller endnu bedre den fra Teknik / prof serien. Husk balsam i skæg.

Coton pels skal ved udstilling være "floffy" og luftig, så derfor bruges mindre balsam end normalt.

Havanais udstilles med midterskilning og silkeblød pels, så her benyttes lidt mere balsam end normalt.

Føntørring efter vask: Det er her man kan gøre den store forskel. Jeg benytter få dråber ReQual Re-silk i spidserne inden føntørring. Det er vigtigt at få tørret og børstet helt i bund, og teknikken er den samme som hos frisør, hvor man benytter svinehårsbørsten Mason til at børste mens der føntørres. Ben er vigtige for at hunden fremstår bedst muligt, så dem starter jeg med. Jeg sætter pandehår op med spænder/elastikker, for at sikre mig, at det holder "retningen" frem til udstilling. Hunden skal være tørret helt i bund før man er færdig!

Lige før udstilling: Pelsen skal fremstå som ekstremt velholdt. Der børstes med Mason eller Chris Christensen svinehårs/nylon børste, midterskildningning på snude, og langs ryg på Havanais. Coton børstes op, mens Havanais børste ned mod gulvet. Pandehår børstes ned mod nakke på begge racer. Jeg har altid lidt kartoffelmel med i tasken, for en sikkerheds skyld, meget anvendeligt til fugtige poter eller den sidste tørring efter en klatvask i numsen. Hvis hverken hund eller ejer har tendenser til græs-allergi, så kan arbejdet lettes ved lidt spray af IV San Barnard Atami H270 udredningsspray.

Klipning af poter
Tørring af pels
Inderste potekant
Yderste potekant
Færdig resultat

Rød pels

Generelt om rød pels: Det er tit en flora grundet den våde pels, som giver rødfarvning af pelsen. Tendensen er afhængig af hudens pH. Det er kendt inden for Coton racen, at gluten i hvede omsætter de dårligt, og tit ses en sammenhæng med røde poter, mund og øjne ved kost indeholdende hvede.

Forskning: Rødfarvning (rustrød) kan skyldes Porphyrin molekyle indeholdende jern, som er et nedbrydningsprodukt af røde blodceller, som normalt udskilles i afføring. Nogle hunde og katte kan have tendens til at udskille lidt i tåre, sekreter og urin. En anden mulighed er en mere brunrød farvning (kan lugte lidt surt), som kan være udtryk for en svampeinfektion grundet konstant våd pels. Det kan være enten det ene eller det andet, men også en blanding, og yderligere tyder det på at bakterieniveau i hud, samt kost med mere også kan have en indflydelse.

Rødt skæg: Det er en god ide at holde det tørt, så tør gerne med en klud. Vandskål Road refresh - small, her hindres lidt at skægget bliver meget vådt. Herudover kan man efter vask, og når pelsen er helt tør, give et par dråber IV San Bernard Sil plus i skægget, det er et naturligt silikoneagtigt produkt, som holder pH i balance og beskytter lidt ved vandafvisende effekt. Må under ingen omstændigheder komme i nærheden af øjne, derfor ikke egnede til tæver med hvalpe. Nogle udenlandske forskere anbefaler flaskevand, men med den grundvandskvalitet vi har, så er det efter min overbevisning spild af penge.

Rød tåreflåd: Det er velkendt inden for Coton racen med tendens til lidt tåreflåd, og specielt hos hvalpe, som ikke er færdigudviklet. De fleste vokser sig til en bedring. Lille race med kort snude kan have indflydelse på tårekanal og så samtidig hvid pels, hvor det nemt ses. * Øget tåreflåd kan også være grundet pels der af og til generer øjet, hvis dette er tilfældet, bedres det når pelsen bliver længere. * Normalt er rensning med IV San Barnard øjerens baseret på kamille rigtig godt. * Hvis man mener, hunden er mere end almindelig generet, så er øjenspecialist vejen frem. Det er en undersøgelse, hvor man kikker med lys i øjnene! så her er det vigtigt med en dyrlæge, som forstår, at håndtere en blid selskabshund.

Rensning af øjenomgivelser 1 til to gange dagligt, alt efter behov, med øjenlotion:

  • Jean Peau Eye Care, er en øjenlotion som er baseret på det gamle husråd om meget svag opløsning af borsyre til irriterede øjenomgivelser. Herudover er tilsat lidt Natrium Borate og Benzalkonium Chloride, som konservering. En anden øjenlotion til rensning af øjenomgivelser er fra IV San Barnard, og dette er et naturprodukt baseret på kamille og troldnød. De to produkter er meget forskellige, så måske er det derfor de supplerer hinanden så godt, hvis man skiftevis benytter dem.
  • En anden mulighed er ReQual hydrocol 3, så kan man nøjes med kun et produkt. Den indeholder Borsyre, kamille ekstrakt, katost-ekstrakt og tetranatrium-EDTA som konservering. Så produktet ligger vel som en mellemting mellem de to ovenstående produkter. Dog er IV San Barnard billigere i brug, og det mest "sunde" af alle omtalte produkter.

Røde poter: Her kan de tidligere omtalte øjenprodukter benyttes, men i svære tilfælde kan IV San Barnard Derma Gel SOS være en hjælp. Det er et antiflammatorisk produkt, som under ingen omstændigheder må komme i øjet. Dette produkt er også fantastisk til hot spot, beskadigede trædepudder med mere. 

Lopper og flåter

At behandle mod flåter og lopper er efter min mening et valg mellem pest eller kolera. Lopper er en meget ubehagelig gæst i hjemmet, og flåter kan være bærer af alvorlige sygdomme. Jeg tænker ikke der er nogle midler der er "sunde" for vores hunde, og behandler selv kun ved konstateret lopper (kræver 4-6 måneders behandling). Flåter behandler jeg forbyggende for på campingferie, eller ved højsæson, også for at sikre at de ikke sætter sig på os mennesker. Resten af tiden behandler jeg ikke.

Lopper

Behandling af lopper kommer an på hvor mange levende der er. Mange produkter der dryppes i nakken kan specielt Coton, men også nogle Havanais, bliver enormt syge af. Bay Vantic og Activyl Tic er der store advarsler om inden for racen. Aura tålte heller ikke Frontline, og kastede op i flere dage. Herudover er mange lopper resistente over for Frontline, da produktet har været anvendt af rigtig mange i rigtig mange år.

Jeg foretrækker selv Program Vet piller mod lopper, og tror at det er det mest skånsomme ved loppeangreb (der er intet effektivt som er fantastisk, det er jo alle stoffer vi giver vores hund). Program Vet slår ikke de voksne lopper ihjel, men hindre udvikling af afkom, hvorved formering af lopper stopper og de voksne vil dø ud. Produktet kan benyttes forebyggende. Personlig behandler jeg kun når jeg har lopper i huset, og her behandler jeg 6 måneder i træk.

HUSK; Bay Vantic og Activyl Tic er kendt for at kunne medføre voldsomme bivirkninger inden for vores racer. Frontline er de flest lopper resistente overfor, og produktet er derved totalt virkningsløst. Nogle i vores racer kan også blive syge af Fontline. Ved produkter der dryppes på huden, er det gerne indholdsstofferne tilsat dråberne for at få det igennem hudens barriere, som hundene reagere imod.

Ved voldsomme loppeangreb kan man starte med at give en dosis NextGard og så en måned senere overgå til det mildere produkt Program Vet. NextGard er en pille som modvirker både flåter og lopper, det er et kraftigere produkt, som slår de voksne lopper ihjel(fås på recept fra dyrlægen). 

Bravecto er en tyggetablet, som er ny på marked, og kan være god til voldsomme loppeangreb, den tager både levende og æg/larver og dækker i 3 måneder. Produktet er ret koncentreret, for at det kan være virksomt hele tre måneder, og jeg foretrækker derfor NextGard, som kun holder en måned. Derefter kan man følge op med Program Vet, som er et mere forebyggende produkt. Program Vet hindrer formering af lopper, hvorved voksne lopper vil dø ud. 

Det er normalt kattelopper der er årsagen til loppeangreb, og de kan overleve længe i hjemmet, så det er vigtigt at behandle 4-6 måneder. Man kan læse om loppernes cyklus via følgende link http://www.dpil.dk/dpil2005/HTML/kattelopper.htm

Jeg har heldigvis ikke haft lopper i mere end to år :)

Det er normalt Kattelopper som både hunde og katte får, man kan læse om lopper og deres udvikling på Skadedyrsguiden

 

Flåtmidler

Der bliver snakket om alvorlige bivirkninger ved loppe- og flåtmidlet Bravecto, som fås i pille form på recept, og specielt i England kører debatten, men om der er noget om det skal jeg ikke kunne sige. Jeg har dog hørt om flere Havanais der har reageret negativt på produktet. Der er ingen af produkterne der er sunde, og Aura har f.eks. reageret voldsomt mod Frontline, som man tidligere anvendte meget.

Hvis man har behov for produkter der modvirker både flåter og voksne lopper, så er NextGard et produkt der gives oftere (hver 4. uge) end Bravecto (hver 3. måned). NexGard indeholder nogle lignede stoffer som Bravecto, men tilgengæld i betydelig lavere dosis, da dosis ikke skal kunne være virksomt i hele 3 måneder med fuld effekt. 

F.eks. ved camping i Sverige eller på Bornholm, hvor flåterne bære nogle flere sygdomme, kan NexGard være et alternativ. Ved camping er Seresto loppehalsbånd mod lopper og flåter fra dyrlægen også en mulighed, halsbåndet har den fordel at det kan pilles af, så snart man kommer hjem fra camping. Minnie kan med alderen hverken tåle Bravecto eller NextGard, og jeg hører fra de svenske hundeejere, at flere hunde med alderen bliver følsomme over for flåtmidler. 

Alternativ behandling

Pebemynte spray skulle være effektiv forebyggende behandling mod flåter og lopper, med en afskrækkende effekt (Totalt hamløst). Fremstilles let ved pebermyntedråber i vand og benyttes inden gåturen (10 ml rækker til en liter). Jeg har afprøvet det på skovtur i højsæson, men der var stadigvæk flåter der fandt vej, men jeg ved selfølgelig ikke om det var et mindre antal. Tilgengæld var der ingen af de mange små flåter i pelsen, som satte sig fast i huden, efter jeg efter hjemkomst vaskede i IV San Bernard produktet Protective Shield.

Kløe i hud, Hot Spot, samt tør pels

Livet efter Antiseptisk Shampoo:

Medicinsk hundeshampoo med antiseptisk effekt benyttes som behandling mod både svampe infektion, tendens til Hot Spot med mere. Efter en sådan behandling kan der opstå vedvarende kløe i huden og ekstremt tør og ødelagt pels. Det kan tage utrolig lang tid at genoprette balancen i hud og pels.

Bayvantic:

De fleste med Coton er klar over at racen har tendens til at blive voldsomt akut syge af loppemidlet Bayvantic. Havanais er knap så sarte, men jeg er støt på flere historier om hunde, som har fået langtids bivirkninger i form af voldsom kløe i huden. Da produktet anbefales til hunde, som bader meget, så vaskes det ikke hurtigt af huden igen, og det kan tage lang tid at få ud af kroppen. 

Hot Spot: 

Hot spot, er en meget plagsom hudlidelse for hund og ejer.

Hot spot opstår, når der går hul på huden, og hudens normale forsvarsbarriere nedbrydes.

Hvis hunden - på grund af en eller anden form for ubehag i huden eller pelsen - begynder at klø, kradse eller bide sig, vil de normale hudbakterier invadere området og skabe en akut, smertefuld og hidsig hudbetændelse, deraf navnet hot spot.

Allergi:

I få tilfælde kan der være en sammenhæng mellem hudlidelser og allergi. Det kan være allergi så som loppeallergi, hvede, majs, krebsdyr/fisk, lagermider fra tørkost, husstøv, pollen, indholdsstoffer i spot on produkter mod lopper mm.

Symptomerne på allergi hos hunde f.eks. være: Rødme og kløe, mørkfarvning af huden eller mørkpigmentering, eventuelt bakterieinfektion - sekundære infektioner med bakterier og svampe, Hunden slikker sig meget på poterne

Kosttilskud i form af essentielle fede syrer vil ofte reducere kløen og nedsætte behovet for medicinsk behandling.  Diafarm Essential Fatty Acids omega 3+6+9 og OmniSense Omega 3+6+9, er uden fiskeolier men med alle de gode fedtsyrer.

Behandlingsplan for genopretning af balance i hud og pels

Hot spot, og ikke mindst behandling af udtørret hud efter behandling med antiseptisk shampoo, som til dels ødelægger hudens naturlige forsvar, hvilket kan være medvirkende årsag til nye problemområder. Ikke mindst når hunden klør sig. 

Vigtigt: Denne plan er  udelukkende til arbejde med behandling af symptomer,- diagnoser er dyrlægernes område!

Behandling:

1: uge

Vask som følgende
40 g opløses i vand 1:5: Mineral Red Extreme Pelling. Pelsen gøres våd og peeling masseres ind i bunden af pelsen langs huden 5-8 min.
50 g opløses i vand: Mineral Red Derma Complex meget blid shampoo uden SLS, masser in i bunden af pelsen i 5 min.
50 g opløses i vand 1:5: Mineral Red Derma Plus (balsam). Tilsæt 1 tsk. PEK conditioner der masseres ind i hud og pels i 5 min.
Håndklæde omkring i 5-10 min, for at få det meste fugt ud af pelsen, tør med hårtørrens lunken luft.

Snude og øjenomgivelser vaskes i ”Puppy Don’t Cry” sæben. Denne renser skægget og under øjnene, og er skånsom for øjenomgivelserne. Skæg har behov for lidt balsam.

Dagligt ved Hot Spot

Efterse for røde områder. Disse behandles med Derma  Serum SL (omrystes inden brug), som er ideelt til hudproblemer. Dråbetæller benyttes til påføring. Det skal kun fugtes med spidsen af dråbetælleren.

Ved sår og hul behandles disse med Derma gel S.O.S. Igen fugtes området med produktet, og gerne 3 gange dagligt de første 3 dage. Herefter trappes ned til 2 gange dagligt i to dage, og herefter en gang dagligt til huden er helet. 

2: uge

Vask som første uge

Dagligt gennemgang af hud

3 & 4: uge

Vask
Forsøg med vask i den almindelige Iv San Barnard serie til langhåret pelsracer Merla Verde, alternativt må der fortsættes lidt længere tid med Mineral Red serien.

Vask i Merla Verde shampoo, ca. 50 g fortyndes 1:5, tilsættes gerne et par dråber Sil plus, Shampoo masseres blidt ind nogle minutter, hvorefter der skylles grundigt.

Merla Verde Conditioner ca. 50 g, fortyndes 1:5, tilsæt en teskefuld PEK-conditioner, masseres ind nogle minutter, hvorefter der skylles grundigt.

Snude og øjenomgivelser vaskes i ”Puppy Don’t Cry” sæben. Denne renser skægget og under øjnene, og er skånsom for øjenomgivelserne. Skæg har behov for lidt balsam.

Håndklæde omkring i 5-10min, for at få det meste fugt ud af pelsen, tør med hårtørre lunken luft.

Fremadrettet: Det er ikke meningen, at hunden nødvendigvis skal vaskes hver uge, man bør langsomt kunne trappe op til et niveau imellem 2-6 uger, alt efter pelskvalitet og pelslængde.

Man kan læse om produkterne her: http://ivsanbernard.dk/prod-mr.htm

HUSK Essentielle fedtsyre: Vores pelsrige racer har behov for mere, end der tilsættes de fleste tørkost produkter. Dette kan gøres med planteolier eller specielfremstillet fiskeolier. Pt. Benytter jeg Essential Fatty Acids omega 3+6+9 eller OmniSense Omega 3+6+9, som er uden fiskeolier, men med alle de gode fedtsyrer.

Parfumefri eller svagt parfumerede produkter

Iv San Bernard serien Mela Verde til voksne langhårede pelsracer dufter kun svagt af æble, og er et rigtig godt produkt. ”Puppy Don’t Cry” sæben til skægget og under øjnene, er skånsom for øjenomgivelserne, og meget duftneutralt.

Beatrix 04.01.2020 16:39

Hej.. Jeg vil høre vedr behandling af røde poter med derma gel sos.. Skal man klippe de røde hår af, el trækker derma gel sos én det røde ud af pelsen??..
Mvh B

| Svar

Nyeste kommentarer

09.08 | 19:06

Hej Katrine. Fantastisk hjemmeside med alle de bedste tips og gode råd, man som nyslåede havaneserejer har brug for. Tak.

23.03 | 20:04

Hej
Vi er en famile på 4, hviraf de to unge er hhv. 15 og 19 år.
Vi har længe ønsket en Bichon Havansise hund, så vi vilspørge om du venter hvalpe iår?

18.03 | 19:46

Hej Anders ‘
Hunde 🐶
Vande

25.09 | 09:22

Tak for god inspiration til mine overvejelser ang. valg af hunderace. Må jeg spørge ind til, om der er forskel på, hvor meget pelspleje hver race kræver? Anette